Конкурсът е предназначен за ученици от V до XII клас от цялата страна и цели да мотивира развитието на творческото въображение и талант у подрастващите в областта на словесното изкуство; да съхранява и утвърждава най-важните човешки ценности – родолюбие, човечност, доброта, взаимно уважение, признателност, патриотизъм, етническа толерантност, отговорност; да популяризира постиженията в областта на литературата на най-младите нейни почитатели в България и да активира създаването на творчески контакти между тях.

Тема на конкурса: "Аз, ние и другите"

Важно уточнение: Темата не е задължителна. Тя е препоръчителна само за участниците от втора възрастова група / ученици от IX до XII клас / и не се отнася за категория „Поезия“.

Творбите на участниците в тазгодишното издание ще се оценяват от петчленно жури, в състава на което ще влязат представители на организаторите. Председателството ще бъде поверено отново на проф. Михаил Неделчев - литературен критик, културолог, публицист и есеист.

Конкурсът ще се проведе под патронажа на Райна Панчева – внучка на поета Стамен Панчев, и Стамен Банковски – Панчев – негов правнук.

Ще бъде присъдена и една СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за творба, посветена на Стамен Панчев.

Регламент:

- конкурсът е в два раздела: за стихотворение и разказ или есе
- възрастови ограничения: право на участие имат средношколци от цялата страна в две възрастови групи:
- от V до VIII клас
- от IX до XII клас
- всеки кандидат може да участва с до две творби – по една за двата раздела, като разказът или есето не трябва да надвишават 3 печатни страници;
- творбите трябва да са непубликувани /отнася се и за интернет публикации/ и да не са участвали в други литературни конкурси;
- творбите трябва да са написани съобразно нормите на книжовния български език;

Награди:
- За всяка възрастова група – и в двата раздела /стихотворение и разказ или есе/, ще бъдат определени по три награди, общо 12. Освен парични награди, победителите ще получат и специални плакети за участието си.
- Извън горепосочените, ще бъде връчена и една Специална награда от Община Ботевград и дружество „Орханиец“. Тя е предвидена за творба, посветена на личността или делото на Стамен Панчев – бащата, учителя, общественика, „поета с цигулката” и изобщо - Човека!

-Сдружение на литературните творци “Стамен Панчев“ ще връчи парична награда и грамота на най-добре представил се местен автор.

-Литературен клуб “Стамен Панчев“ ще включи, по своя преценка, три творби на местни автори в юбилейния си сборник.

- Участниците, класирани от 4 до 10 място, ще получат грамоти и книги.

Срокове:
- Конкурсните творби ще се приемат до 5 март /включително/ 2018 година на адрес:
stamen.panchev@abv.bg
- в писмото всеки участник трябва да напише само личните си данни: име, презиме, фамилия, точен адрес, тел. за връзка и името на училището си, както и в коя възрастова група и в кой/кои раздели ще участва;
- самите творбите трябва да бъдат написани в отделен файл (документ на Word, .doc, .rtf, .txt), който да се прикрепи към писмото.

Конкурсът е анонимен. Творбите ще бъдат засекретени и ще бъдат подадени на журито без личните данни на участниците.
Церемонията по награждаването на победителите в конкурса ще се състои на 24 март 2018 г. в малкия салон на Читалище "Христо Ботев 1884“ - Ботевград

За въпроси и информация, свързани с конкурса: stamen.panchev@abv.bg, тел. 0895 519 647 и 0888 859485.