Въведение Богородично - празникът, определен да честваме днес от светата ни Православна църква, е събитие с мностранно значение. Въвеждането в Божия храм на малката Мария, която се явява мост върху пропастта от грях, който хилядолетия е разделял падналото човечество от Премилостивия Бог е събитие, променящо човешката история.

Този празник е многообразен и богати са темите на неговото съдържание. Осветен от събитието, в което Божията майка прекрачи прага на Йерусалимовия храм като ангелоподобно дете, за да се постави в служение, спасително за човешкия род, чрез раждането на Сина Божи, този ден се явява празник на християнската младеж и ден на християнското семейство в образа на малката домашна църква.

Многообразно и сложно е времето, в което днес живеем - време на дълбока ерозия в обществото, на морален упадък и духовна пустота. Младите хора са поставени пред множество препятствия и не са много онези, които намират сили за тяхното преодоляване. На фона на всичко това звучи тревожният глас на Църквата, отправяща апел за християнизирането на тази младеж, за облагородяването на нейния живот чрез Евангелието на Богочовека Иисус Христос.

Днес аз се обръщам към вас, млади хора на богохранимата ни Врачанска епархия, бъдете твърдата основа на бъдещия ден! Извисете се в мирно и творческо строителство за доброто на обществото! Влезте с устрем в храма и имайте стремеж към Бога, където истински ще откриете себе си! Търсете Господа Христа, защото, който Него има, той всичко притежава, и в това е гаранцията за бъдещото! Бъдете отговорни пред Бога и пред обществото ни, като показвате любовта си и силната си вяра!

Идеята за възпитанието на младите хора намира своя логичен завършек в изграждането на духовното единство в християнското семейство. Светите отци учат, че семейството е малката църква и че като изживяват съзнателно тази духовна реалност, мъжът и жената могат да побеждават света. Чрез брака те намират своето духовно единство и в семейния живот. Там съпрузите откриват своя духовен път към Бога. Християнското семейство трябва да е примерът в обществото.

Отново ви призовавам вас, братя и сестри, които живеете в тайнството на увенчаната любов – живейте в истинска съпружеска обич на себеотдаване, на отказване от собственото аз, за да живее другият!Прощавайте си един другиму и бъдете търпеливи, вярвайте взаимно в промяната на другия към добро, в неговото духовно израстване, така както Бог вярва в нашето преобразяване. Преобразяване, което довежда до разбирането за брачния живот като една постоянна изповед пред Бога, която ангажира човека в стремежа му към творчество и красота.

Нека днешното тържество на любовта и младостта да осветли всеки, който иска да живее в Господните истини и в цялата ни обична Врачанска епархия да се разкрие в пълнота вечният мироглед на живота – християнството!

За много и благословени години! Честит празник! Амин!

Врачански митрополит Григорий