След анализ на всички факти и обстоятелства по определянето и приемането на спорните такси съдът е установил, че същите не са предвидени в ЗМДТ, нито в специален закон, включително в Закона за устройство на територията, с който се уреждат обществените отношения свързани с инвестиционното проектиране и строителството в държавата. След като специалният закон не изисква издаване на разрешение за разкопаване, наред с издаване на разрешение за строеж, то общините не могат да предоставят такава техническа услуга, нито да определят такса за това.

Отделно от това липсва обосновка за материално-техническите и административни разходи по извършване на такава услуга, за да се обоснове необходимостта от нейното въвеждане.

При тези съображения Административен съд - Враца постанови решения, с които отменя въведените такси в Наредбите за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на общините Враца, Криводол и Роман като незаконосъобразни, поради противоречие с материалния закон.

Всяко от решенията подлежи на обжалване с касационна жалба пред Върховния административен съд чрез Административен съд - Враца в 14-дневен срок от уведомяването на страните.