Талантливата фотографка Карина Вутова спечели втора награда в Националния фотоконкурс „Аз снимам моята България“, организиран от Института за стратегии и анализи и от Министерството на образованието и науката. Единайсетокласничката в СОУ "Иван Вазов" - Мездра бе отличена в категорията "Природа". Наградите на призьорите в конкурса бяха връчени в Народното събрание от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева.

Националният конкурс "Аз снимам моята България" продължи три месеца - от 22 януари до 22 април. Той се проведе в две възрастови групи: V-VIII и IX-XII клас. Снимки се изпращаха в три категории - "История", "Празници" и "Природа".

Първи места в трите категории заслужиха: при V-VIII клас Андрей Бачийски, Димитър Бойкинов и Димитър Славов, а при IX-XII клас Александра Караджова, Дана Цветкова и Калин Тодоров. Като награда те ще пътуват до столицата на Европейския съюз - Брюксел, и ще посетят Европейския парламент.

"Във вашите творби има чувство, патос и емоции, което означава, че правите изкуство, заяви при награждаването Меглена Кунева. За местата, които показвате в творбите си, се вижда обич. Вероятно са посетени от вас с родителите ви или самите сте отраснали в тези райони, което допълнително им придава жива картина", допълни още тя.

„Когато решихме да направим този конкурс, бяхме водени от две идеи - да дадем възможност на децата да изявят своите творчески възможности и да покажат своето отношение към Родината, подчерта от своя страна изпълнителният директор на Института за стратегии и анализи Валерия Велева. Вие много ни затруднихте със своя професионализъм във вашите снимки. Благодаря ви за това. Пожелавам ви да гледате на Родината с обич, да гледате на историята с преклонение, да гледате към бъдещето, стъпвайки на всички тези неща, които сме постигнали в миналото.“

В конкурса бяха получени общо 1763 снимки от 835 подрастващи фотографи от страната и чужбина, в това число от САЩ, Великобритания, Молдова, Украйна и Унгария. Най-добрите 30 снимки, оценени от професионално жури, бяха подредени в изложба в Народното събрание.