Документи могат да бъдат подадени само от един съсобственик и да важат за всички. Тези заявления са по чл. 69 от Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. До този момент са подадени 24 190 декларации, показват данните на земеделското министерство.

За арендаторите също има аналогична процедура. Ползвателите на земи, които искат комасирано да ползват имотите си, подават заявление по чл. 70 от закона. В него те посочват парцелите и правното основание за обработката им. С тази декларация се удостоверява дали арендаторът желае да участва в процедурата за създаване на масиви за съответното землище, както и кои имоти ще ползва в реални граници. Досега има подадени 37 066 такива заявления. Декларациите и заявленията са по образец, утвърден от министъра на земеделието, храните и горите. Те са публикувани на интернет страницата на агроведомството.

До участие в процедурата за масиви се допускат само земеделските стопани, които са погасили задълженията си към държавния и общинския поземлен фонд. Създаването на масиви се ръководи от комисия, определена за всяко землище със заповед на директора на областната дирекция “Земеделие”. Тя се издава в срок до 5 август. Промени в декларациите и заявленията за отстраняване на допуснати грешки могат да се правят до 15 август.