Община Лом осигури 9940 лв. от дарителския фонд „Обединени срещу COVID-19”. С тези средства през м. юни ще бъдат доставени хранителни пакети на самотноживеещи възрастни над 65 години и хора с увреждания от селата Замфир, Трайково, Сталийска махала, Ковачица, Станево, Долно Линево, Сливата и Добри дол.

МБАЛ „Св. Николай Чудотворец“ ЕООД Лом получи дарение от Фонд „Обединени срещу COVID-19”в размер на 10 000 лв. Майстор-ковачът Петър Иванов също дари на ломската болница 1550 лв. от продажбата на свои и на негови колеги творби от ковано желязо.С дарените средства на болницата е закупила предпазни облекла, маски и консумативи.

„Благодаря на Фондация „Генерация“, на колегите от МБАЛ и Община Лом, за бързата им реакция и старание при кандидатстването, благодарение на които успяхме да осигурим поредното дарение за крайно нуждаещи се възрастни хора, за болницата и социалните заведения, както и на дарителите от „Обединени срещу COVID-19”“ – каза кметът д-р Георги Гаврилов.

Фонд „Обединени срещу COVID-19“ е създаден по инициатива на Български дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България, за да подкрепи местни общности в страната, пострадали от кризата с коронавируса.

След двата кръга за набиране на кандидатури фондът подпомага общо 106 лечебни заведения, граждански организации, общини, читалища, както и социални инициативи на микро и малки предприятия от цяла България. С общо 961 493 лв. ще се осигурят медицинска апаратура, оборудване и защитни средства, необходими за обслужване на пациенти с коронавирус, а също така хранителни продукти, лекарства и защитни средства за самотни възрастни хора, болни,деца, безработни, бедни и други уязвими групи.