Турците били вече по следите им, командвани от жестокия Джамбулет бей. Аскерът вече е преградил пътеките към "Ритлите" и обградил кошарата. Последвала неравна тежка и кървава битка, в която 10 от тях намерили смъртта си.

Аскерът и башибозукът на Джамбулет бей, отрязали главите на избитите и ги набучили на колове за назидание. На 3 юни, набучените глави на бунтовниците били разнасяни от черкезите през селата чак до Орхание (дн. Ботевград). Страшното шествие минава и през Скравена.

Родолюбивите селяни успяват да измолят главите от турския каймакамин, като не малка роля изиграват жълтиците и виното на местното население. По заповед на едно от заптиетата две от главите са пренесени в село Уруците (дн. Гурково).

Първенците Георги Стаменов и Петко Студенковски успяват да откупят главите. Вечерта скравенските жени измиват десетте четнически глави, увиват ги в платно и заедно със свещеника на селото ги погребват в черковния двор. През 1926 година до Ботевите четници е погребан и Мико Комитски –четникът от Скравена.

На 3 юни 1930 година, по предложение на свещеник Георги Попдимитров, тленните останки са извадени и изложени в специална витрина в църквата.