На интернет страницата на Община Видин е публикуван списък с кандидатите, преминали административната проверка, както и с отпадналите кандидати, като са посочени и причините за отстраняване. Списъкът е поставен и на информационното табло в сградата на общинската администрация, намиращо се на партера пред Ритуалната зала, също така е на разположение на всички заинтересовани и в Центъра за административно обслужване. С оглед защита на личните данни на гражданите, в него не са посочени имена или ЕГН-та, а само входящите номера, които кандидатите са получили при подаване на документите.

Основните причини част от заявителите да не преминат успешно този етап на оценка са: липса на документи, доказващи собствеността – тоест заявителят не притежава нотариален акт за имота, за който кандидатства; имотът е с неизяснена собственост – не е вписан в кадастъра; имотът не е деклариран или предеклариран в Община Видин; наличие на задължения към Община Видин за местни данъци и такси и др.

В следващите два месеца на одобрените кандидати ще бъдат направени проверки на място, чрез посещения в домакинствата, по предварително съгласуван със собствениците план-график. Проверките целят да установят дали има съответствие между посочените от кандидатите технически данни/ информация в заявленията и действителното положение на място в жилищата; дали избраните отоплителни уреди са с параметри, съответстващи на параметрите на съответните жилища/сгради и нормите за енергийна ефективност; наличието на техническа възможност за свързване на новото отоплително устройство.

Заявленията на неодобрените кандидати ще бъдат административно прехвърлени към втората покана за набиране на желаещи, която се очаква да бъде отворена през есента на 2021 г. В срока за набиране на заявления по втората покана, гражданите ще имат възможност да коригират установените при първата административна проверка неточности и пропуски и да продължат по-нататъшното си участие в проекта, за да подменят старото си отоплителното устройство с ново такова.