Приблизително 6 милиона са евреите, станали жертва на систематичното нацистко преследване. Много по-голям е броят на преследваните и унищожаваните от националоциализма, ако се прибавят и други етнически, политически и социални групи, като роми, хомосексуалисти, инвалиди и военнопленници, припомня "Дойче веле".

През януари 1996 година тогавашният германски президент Роман Херцог обявява 27 януари за национален възпоменателен ден на жертвите на Холокоста. От тогава насам денят се отбелязва с възпоменание и в германския парламент - Бундестага. Исторически международното чевстване на тази дата е резултат от срещата на трима държавници - през 1998 година американският президент Бил Клинтън, британският премиер Тони Блеър и шведският му колега Горан Персон поставят началото на иницатива за изследване на Холокоста.

През 2005 година ООН официално прие и определи 27 януари като Ден в памет на жертвите на Холокоста. Думата Холокост идва от гръцкото словосъчетание "напълно изгаряне" и се употребява като термин за избиването на евреите. В редица западноевропейски страни, в това число и Германия, оспорването на Холокоста се счита за престъпление.

Правителства и експерти от различни държави, сред които и България, са обединени в Международния алианс за възпоменание на Холокоста (International Holocaust Remembrance Alliance).

Днес мрежата на IHRA обхваща над 40 държави, както и ключови международни партньорски организации, включва представители на водещи световни институции, които са се специализирали в преподаването, изследването и почитането на жертвите на Холокоста. Цел на организацията е да осигури политическа и обществена подкрепа за укрепване и насърчаване на образованието, възпоменанието и изследването на Холокоста на национално и международно равнище.

Експертите препоръчват преподавателите и обучаващите се да бъдат насърчавани и стимулирани да разсъждават върху моралните, политическите и социалните въпроси, които Холокостът е повдигал, и върху тяхната релевантност днес. От 2019 до 2023 г. IHRA съсредоточава усилията си върху съхраняване на историческите факти и противодействие срещу тяхното изопачаване.

На 27 януари за поредна година почитаме паметта на жертвите на Холокоста. която идва да ни напомни, че не трябва да забравяме фразата : "Никога вече!".