Световният ден на туризма, който се чества на 27 септември по целия свят, е уникална възможност да се повиши осведомеността относно действителния и потенциален принос на туризма за устойчивото развитие.

Днешният Световен ден на туризма (WTD) ще спомогне за представяне на възможностите за туризъм чрез технологичния напредък, включващ големи данни, изкуствен интелект и цифрови платформи, на картата за устойчивото развитие. Световната организация по туризъм (UNWTO) вижда цифровия напредък и иновациите като част от решението на предизвикателството за продължителния растеж с по-устойчив и отговорен туристически сектор.

"Възползването от иновациите и дигиталният напредък дава възможност на туризма да подобри приобщаването, овластяването на местната общност и ефективното управление на ресурсите, сред другите цели в рамките на програмата за по-широко развитие на устойчивото развитие", заяви по този повод генералният секретар на UNWTO Зураб Пололикашвили.

Официалното честване на Световен ден на туризма 2018 ще се проведе в Будапеща, Унгария - страна, която се радва на постоянно нарастване на туризма, подкрепена от последователна политическа подкрепа и ангажимент към цифровото бъдеще.

По време на официалното честване ще бъдат обявени и полуфиналистите в Първия конкурс за стартиране на туризъм на UNWTO, чиято основна цел е да популяризира нововъзникващи фирми с иновативни идеи, способни да революционизират пътуването и да се наслаждават на туризма.

През 2015 г. България за първи път участва в конкурс на Световната организация по туризъм. Страната ни се представи с престижния клип "Bulgaria - A discovery to share", представен по време на Световния винен шампионат Concours Mondial de Bruxelles - 2015 в Йезоло, Североизточна Италия.