Според народните вярвания през целия ден не се работи нищо в дома, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здравето на своите деца.

На иконите светецът е изобразен как държи пеленаче и го благославя, заради което се възприема и като пазител на кърмачетата. Житията за светеца разказват, че той е бил благословен от Светия дух още в утробата на майка си. Още от малък Стилиян не се е докосвал до земните изкушения и така израснал, без да се остави да го завладеят земните богатства. След време светецът решил да се отдаде на аскетичен живот и продал цялото си имущество, за да раздаде парите от него на хора в нужда. След като продал бащиното си наследство, Стилиян се замонашил и се отдал на строг пост за да се приближи максимално до Господ.


С времето светецът се превърнал в образец на добродетел, като единствените битки, които водил, били с човешките врагове - плътския, светския и Дявола. Много хора го посещавали, привлечени от светостта на личността му, за да се избавят от лошите си навици. Светецът утешавал страдащите християнски души и им давал опрощение. С най-силно желание Стилиян помагал на децата, защото вярвал, че техните души са ангелски и именно те го обявили за техен пазител. Силното му желание да помага на децата провокирало и дарбата на светеца и след време той започнал да ги лекува по чудодеен начин и от физическите им болести.

След смъртта си, светецът бил погребан от негови последователи, но гробът му и до днес не е известен.

Източник:pravoslavieto.com