26 000 българи са заявили, че искат да ползват 5%-ната отстъпка от данъка върху доходите при подаване на данъчните си декларации по електронен път, до изтичането на крайния срок за това съобщават от НАП. До края на март физическите лица, които подават своите декларации по електронен път, имаха възможност да отбележат, че ще ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне.

Допълнително условие за ползването й е гражданите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май.

Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Останалите вари-анти за плащане са с пощенски запис или чрез интернет. За улеснение на клиентите на НАП, в много офиси на Агенцията има разкрити и банкови гишета.

Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за м. г. изтича на 3 май. Досега в цялата страна са подадени 196 хил. декларации, като 38% от тях са изпратени по електронен път. В офиса на НАП Враца са приети 4 300 годишни декларации за облагане на доходите на физически лица. 27% от тях са изпратени по интернет, а подадените с код са 434.