По традиция, заедно със Събора на Пресвета Богородица, православната църква почита паметта на свети Йосиф Обручник, земният баща на Исус - на 26 декември. Чества се бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството.

Денят на бащата е празник в духа на религиозната традиция, ден, в който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Денят на бащата съществува почти навсякъде по света в чест и прослава на бащите и бъдещите бащи.

Според Библията, Свети Йосиф, е от царски род, но живеел като дърводелец и в добродетелна бедност. След като останал вдовец, на 80 години, на него му била поверена честта на младата Мария - бъдещата майка на Спасителя.

Те не са имали плътски отношения и брак в пълния смисъл на думата, но Йосиф бил призован да я пази и защитава в нейната свещена мисия - чрез непорочно зачатие да роди Иисус. Той понесъл много подигравки, задето бил на преклонна възраст, а младата му жена била родила, но устоял, защото Божията воля му давала сили. Йосиф живял до 110 години в праведен живот и честен труд. Бил добър земен баща на Спасителя и такъв завет оставя празникът на св. Йосиф - Денят на бащата. Бащите са опора и сигурност на семейството, трябва да го издържат с честен труд и грижа.

В различните страни се празнува по различен начин и на различни дати. Според католическата традиция, празникът се чества на деня на св. Йосиф — 19 март, но в повечето страни денят на бащата е светски празник и се празнува на различни дати. В България се чества на 26 декември, денят, в който православната църква чества св. Йосиф.

Според народните обичаи през този ден продължава празничната атмосфера. Хората си гостуват взаимно, слагат богати трапези с месни ястия, с плодове, вино и ракия. На този ден никой не трябва да работи.

Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно. В различните страни този ден се празнува по различен начин. Според католическата традиция, празникът се чества на деня на Св. Йосиф - 19 март, в повечето страни (над 50 държави) Денят на бащата е светски празник и се празнува през третата неделя от месец юни.

В България църковният празник на свети Йосиф се отбелязва като Ден на бащата за първи път през 1997 г, по решение на Второто национално общо събрание на съюза "Ние жените за достойнство и равенство".