Борбата с шума не е нещо ново. Хората са се опитвали да се борят с неговото вредно въздействие от хилядолетия. Още в древен Египет са издавани заповеди за намаляване на шума и пазене на тишина от жителите. В някои други страни, като Китай например, се е стигало и до крайности. Имало е смъртни наказания, които са се изпълнявали чрез високи нива на шум. Биенето на камбана е бил от методите за измъчване и причиняване на мъчителна смърт. Това се получава, защото високите нива на шум водят до повишаване на хормоните на стреса. Те от друга страна влияят на обмяната на веществата и на кръвообращението причинявайки хаос и смъртта настъпвала вследствие на шума.

До голяма степен хората работещ в дискотеки, фабрики с наднормено ниво на шум често губят слуха си в последствие. Доказано е, че дори и по-ниските нива на шум увреждат здравето ако те са постоянни и човек дълго време е изложен на шум. Тези по-ниски нива на шум не въздействат директно върху слуховия апарат, но водят до стрес и в последствие до разрушаване на психическото и в последствие на физическото здраве.

Заболяванията, свързани с високите нива на шум, са психически, сърдечно-съдови, гастроинтестинални, репродуктивни, ендокринни, неврологични, дихателни и други. Здравословните проблеми, причинени от шума, могат да бъдат много различни. Високите нива на шум действат неблагоприятно на почти всички органи и системи в човешкото тяло. Шумът може да е основната причина за възникване на умора, проблеми с паметта, неспокоен и непълноценен сън, увреждане на слуха и т.н. Той влияе неблагоприятно, както на централната така и на вегетативната нервната система като причинява световъртеж намалена трудоспособност и др.

Сърдечно-съдовата система също не остава незасегната. При високи нива на шум се увеличава нивото на кръвното налягане, ускорява се сърдечната дейност и др. Изводът е, че наднормените нива на шум са нездравословни и водят до редица проблеми в последствие.

Източник: platformamedica.com