100 ученици от I до VII клас от градските училища ще се включат в тазгодишните плувни курсове за начинаещи, организирани през лятната ваканция от Община Мездра и от Центъра за подкрепа за личностно развитие (бившия Детски комплекс). Заниманията се провеждат всеки делничен ден преди обяд на басейна в хотелски комплекс "Долче вита". Целта е децата да се научат да плуват, да развиват физическа си дееспособност и да укрепят здравето си.

Програмата на "Плувно лято 2019" включва четири смени, всяка с продължителност две седмици. В първата, която започна в понеделник и ще приключи на 19 юли, се записаха 25 ученици от начален и прогимназиален етап в ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Сред курсистите има и няколко 6- и 7-годишни деца, които наесен ще прекрачат за първи път ще прекрачат училищния праг.

Втората е предназначена за Средно училище "Иван Вазов", третата - за ОУ "Христо Ботев', а четвъртата - за възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие. Обучението се провежда от инструктора по плуване Дилян Маринов. Заниманията започват със суха загрявка, включваща комплекс упражнения за физическа подготовка, след което децата с нетърпение се спускат в топлите води на двата басейна.

Основният плувен стил, който разучават децата, е кроул (от англ.: crawl, пълзене). За целта те са разделени в две групи - начинаещи и напреднали. Под наставленията на инструктора, малките плувци усвояват техниките на свободния стил - движения на краката, на ръцете и на главата, както и тактове на дишането. Накрая тези, които се справят най-добре, ще започнат да изучават следващия по трудност плувен стил - брус (от нем. Brustschwimmen, гръдно плуване).

В края на всяка смяна курсистите ще получат сертификат, удостоверяващ придобитото от тях ниво на плувни умения - първо, второ или трето.