Под всякаква критика обаче са определени участъци и от част от основните пътни артерии в града, като например бул. "Христо Ботев" в отсечката от бирената фабрика до ДАП-а или бул. "Александър Стамболийски” между каменни кариери и Кременска рампа.

Несчетен брой дупки, нескопосано направени "кръпки" и пропадания на асфалтовата настилка в резултат на нескончаемите "ВиК"-а аварии, мрежовидни пукнатини и сериозни нapyшeния нa нopмaлния нaпpeчeн пpoфил нa пътните плaтна, зейнали ями, изровени от дъжда, камъни, пясък и други наноси, довлечени при проливните валежи, липсващи решетки на отводнителни шахти и канали или канализационни шахти, щръкнали над нивото на пътното платно - този лунен пейзаж като след бомбардировка е нещо обичайно за градските улици в Мездра.

Стотици коварни пътни "капани" дебнат на всяка крачка водачите на моторни превозни средства и пешеходците и застрашават безопасността на движението. В това може да се убеди всеки, ако шофира или просто се разходи из града. А най-добре го знаят хората, които живеят на тези разбити сокаци.

Вижте как изглеждат някои от градските улици, които се намират в най-критично състояние:

1 . ул. "Пейо Яворов"

2. ул. "Индустриална"

3. ул. "Оборище"

4. ул. "Косматица"

5. ул. "Христо Ботев" (в участъка между бирената фабрика и ДАП-а)

6. ул. "Стара планина"

7. ул. "Георги Кирков" (в участъка между Детска градина "Слънчице” и ПГ "Алеко Константинов”)

8. ул. "Дунав"

9. ул. "Смирненски” (в участъка между ул. "Любен Каравелов" и "Александър Стамболийски")

10. ул. "Тракия"

11. ул. "Дружба"

12. ул. "Шипка"

13. ул. "Александър Стамболийски" (в участъка между каменни кариери и Кременска рампа)

14. ул. "Бузлуджа"

15. ул. "Сердика"

16. ул. "Владимир Заимов"

17. ул. "Васил Априлов"

18. ул. "Веслец” (в участъка между ул. "Димитър Благоев" и ул. "Георги Димитров")

19. ул. "Димитър Благоев"

20. ул. "Стефан Стамболов"

21. Паркингът зад хотел "Родина"

Списъкът не претендира за изчерпателност и може да бъде допълнен. От всичките повече от 20 улици, които вопиещо се нуждаят от реконструкция, в Инвестиционната програма на Община Мездра за тази година са заложени за ремонт само четири улици и два участъка от бул. "Христо Ботев" (но не и в района на стария пазар). С тези темпове рехабилитацията на градската улична мрежа ще продължи поне още няколко петилетки.

Както симптоматично се изрази гражданин, живеещ на една от въпросните калпави улици: "Всичко в този град е трагедия, не само улиците!"