Попитан колко теста се правят в България, началникът на кризисния щаб каза, че се правят 300-350 генетични теста.

В Стара Загора има два случая, уточни Мутафчийски, но най-вероятно имаше предвид областта - самият той не уточни, а повтори три пъти: "Двама пациенти са подадени от Стара Загора".

Ще бъде направена справка и за Кирил Домусчиев - дали и втората му проба е отрицателна. Мутафчийски обаче предупреди, че и след изчистването не си съвсем излекуван - наслагват се други инфекции, най-често има кашлица.

Изследвани са и двама военни, с простудно заболяване, но отрицателни за коронавирус. Те са от частта, която ще замине за Афганистан, но остават в България. Все повече случаи ще има, когато наши роднини и познати ще бъдат доказано болни от коронавирус - това не значи, че държавата трябва да спре да работи, уточни Мутафчийски.

Според началника на кризисния щаб, днес ще стане ясно каква е готовността на болниците за отваряне на отделения за болни само от коронавирус. Той добави, че съществуват всякакви идеи за борба с кризата - например резервни помещения за болни, ако броят стане много голям. Може да има и изолация на големи групи хора, която да бъде спасителна в даден момент - сега не е необходимо, уточни лекарят, говорейки за идеята да се карантинират само възрастни хора.

По думите му, 17 дни след пускането на всички хора от круизния кораб Diamond Princess там все още се намира коронавирус. Затова и е необходима "фанатична дезинфекция", заяви Мутафчийски.

На въпрос каква е разликата между свинския грип и коронавируса, след като през 2009 година в България имало 100 000 души в болница, началникът на Националния център за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев обясни, че става въпрос за промяната на грипния вирус. През 2009 година имаше страх, че няма достатъчно изграден имунитет заради мутация - в свинския грип. При грипа смъртността е 0,2-0,5%, докато при коронавируса процентът е по-висок и той изисква дълго лечение, подчерта Кантарджиев.