За разлика от миналата година, въпреки снега и ветровитото време, стотици мездренчани вече се бяха събрали на моста в очакване на спасяването на Светия Кръст.

Преди самия ритуал, предварително се бяха записали петима смелчаци – двама почти ветерени, които за пореден път ще се хвърлят в ледените води на Искъра - Коста Кръстев иИво Маргински, както и Емануил Георгиев, Томислав Тодоров и Емануил Георгиев. Последен в предизвикателството се включи и Михаил Мостров, който успя пръв да достигне Светия кръст.

Служителите на общинската администрация щедро предлагаха чаши с червено вино на гражданите, за да стоплят в мразовития януарски ден.

Пред погледа на събралото се множество, протойерей Данаил Цинцарски хвърли в реката Кръста Господен и шестимата смелчаци се спуснаха в мътните води на Искъра. Пръв от всички до него достигна Михаил и с нескрито вълнениеизлезе на брега.

„Спасителят“ на кръста каза, че е изключително щастлив, защото за първи път участва в ритуала: „Усещането е невероятно, защото при първото си участие успях да грабна кръста. Щастлив съм, защото вярвам, че това е знак, че ще бъда здрав и силен през цялатагодина. Трябва да пазим традициите ни и да ги продължаваме., защото те ни правят българи. Пожелавам здраве на себе си и на цяла Мездра!“ – каза развълнувано щастливецът.

След изваждането на Божия символ, кметът на Мездра Генади Събков подари на всички участници ритуала бутилка червено вино, а на „спасителя“ бе връчена и парична награда 100 лв от църковното настоятелство към храм „Св. Георги Победоносец“.