Училището в живописното село Зверино, кацнало на двата бряга на река Искър, е със статут на "Защитено училище'. В него се обучават деца от седем населени места, скътани в дебрите на Стара планина - Очин дол, Габровница, Елисейна, Зли дол, Игнатица, Оселна и Зверино.

Учениците са разпределени в 12 самостоятелни паралелки от първи до дванадесети клас, като само една от тях – 8 клас, е маломерна. В нея ще се обучават 12 осмокласници в профил "Предприемачески". Добрата новина за тази година е, че 19 първокласници прекрачиха прага на училището за първи път.

Още отрано към училището заприиждаха деца и родители, но най-нетърпеливи бяха малките първолачета. Тържественото откриване на новата учебна година започна с химна на Република България и издигане на националното знаме. Учители и ученици представиха вълнуваща художествено-музикална програма за празничния ден.

Учителите на малките първолаци бяха подготвили специална изненада за родителите. Всяко дете държеше в ръка буква от българското "А, Б…" и изписаха пред събралите се родители и гости специален поздрав към новото предизвикателство - "Първи клас, хей, здравей!", с който развълнуваха и родителите, и гостите на тържеството.

В словото си директорът на училището Вилия Димова поздрави учениците, учителите, родителите и гостите и им пожела здраве и успешна нова учебна година. Към малките първокласници Димова се обърна с думите: "Нека 17 септември да бъде най-вълнуващият ден за вас, защото всичко започва от знанието!”.

Тържествен водосвет отслужи енорийският свещеник на Зверино отец Антон Петков, който благослови учителите, учениците и техните родители.

След първия училищен звънец малките първолачета преминаха през символичната шестица, поемайки пътя на знанието.