Петър Дънов (1864-1944), наричан от последователите си Учителя или Беинса Дуно, е основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като "езотерично християнство" и окултизъм.

Танцът Паневритмия се изпълнява сутрин, при изгрев слънце сред природата. При него всички участници са облечени в бяло и подредени в кръгове изпълняват леки, наподобяващи танц движения, стъпки и упражнения на фона на специална музика.

Смята се, че от физиологична гледна точка паневритмията (наричан още "Танц на живота") подобрява ставната подвижност и дихателните функции, укрепва мускулатурата, нормализира кръвното налягане, усъвършенства се координацията на движенията. Плавните, неангажиращи и разпускащи стъпки в комбинация със специфичния ритъм на музиката и текстовете на песните водят имат и положителна психологическа функция - водят до духовно спокойствие, подобряват паметта, мисловния процес и възможността за концентрация.

"Бялото братсво" (известно в България като Дъновизъм) е регистрирано официално в България като отделно вероизповедание. През 40-те години на XX-ти век учението става популярно в някои европейски страни като Франция и Литва, а през 70-те години навлиза в Русия, Канада и САЩ. През последното десетилетие на миналия век негови ученици и последователи се появяват във Великобритания, Германия, Австралия и Конго.

С всяка изминала година участниците в "Лятната духовна школа", както я наричат дъновистите, привлича все повече участници от страната и чужбина.