От старобългарски Иван означава „Бог е милостив“, от иврит - Божа благодат. Славянската форма на името е Йоан, което означава богопомазан. Йоан е най-популярното мъжко име в християнския свят, носено в различните си варианти от 23-мапапи, кралете на Унгария, Полша, Португалия, Франция, царете на България, Русия и други.

В народните обичаи денят се нарича Ивановден, Ивановден е един от най-празнуваните имени дни. Празникът е своеобразно продължение на Богоявление (Йордановден). Докато на 6 януари се отбелязва явяването на Бог при река Йордан, на 7 януари, се почита светецът, извършил тайнството на кръщението на Иисус – Йоан Кръстител.

На имен ден не се кани, а дори има поверие, че ако на Ивановден не дойдат гости, не е добре! Така че задължително пригответе богата трапеза, за да посрещнете всички гости. Празникът не е постен, така че на трапезата може да сложите различни месни ястия – свински ребра, луканка, кървавица, баница, кисело зеле, ошав и разбира се варено жито, което присъства на всички обреди в България.