Десетки граждани застанаха пред погледа на Апостола, за да отдадат своята почит към делото и личността му, и да съпоставят своето днес със завещаното от него.

Тържественото честване бе открито от Светла Дамяновска - гл. експерт „Култура и художествена галерия“ в общината, която припомни житейския път на Дякона от Легията на Раковски до неговата Голгота.


Рецитал за Апостола поднесоха група деца от мездренските училища, подготвени от завеждащия Детски отдел на библиотеката при Читалище „Просвета 1925” – Димитрина Иванова, както и своеобразен конкурс за есе на тема „Какво е за мен Левски?”. Ето как трите участнички видяха българската икона на свободата в своите есета.

„Апостолът на Свободата е нашата България, нашата история. Той издига българския народ от пепелта. И ние в знак на благодарност, като негови наследници трябва да продължим делото м - а именно да имаме една чиста и свята Република!” – написа Цветомира Драгоева.

За Анелия Болеславова „ …той е пример на чиста, светла и безкористна личност, каквато друга историята не помни.Такъв е Васил Левски в моите очи и в моето сърце - пример за истински българин”.

А Катерина Гетова проследи стъпките на Апостола от тясната манастирска килия до Къкринското ханче , станало символ на предателството.

Възпитаничката на музикалния педагог Анета Петкова - Елизабет Виталиева, изпълни песни за България, а единадесетокласникът Анатоли Литков от клуб „Мелпомена” при ПГ "Алеко Константинов" прочете стихове за Левски.

Слово за живота и делото на Васил Иванов Кунчев изнесе и кметът на Мездра – Генади Събков.

След края на програмата, пред бюста на Апостола поднесоха цветя дарителката за изграждането му – Пенка Иванова, децата на Мездра, представителите на общинската администрация.