Празничната програма ще започне в 11:00 ч. с поднасяне на венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка. От 14.00 ч. в НЧ „Постоянство 1856“ ще проведе кръгла маса „Известно и неизвестно за Кръстьо Пишурка“, с участието на ученици от ломските училища. От 17:00 ч. пред читалището ще бъде открита алея „Творци на красота“, а след това ще се проведат лекоатлетическа щафета, фолклорно надиграване и акробатическа композиция. Приветствените слова по повод юбилея ще бъдат произнесени в 18:00 ч. пред читалището, а час по-късно е премиерният спектакъл на Драматичен театър „Кръстьо Пишурка“ - „Огнивото“ по Ханс Криястиян Андерсен, с режисьор Николай Априлов.

От 28 септември в НЧ „Постоянство 1856“ започват традиционните Театрални дни на името на Кръстьо Пишурка. В програмата са включени 17 представления на театрални състави от страната. Церемонията по награждаването и закриването на театралните дни ще се състои на 3 октомври.

Тържественото честване и Театралните дни се организират от НЧ „Постоянство 1856“ със съдействието на Съюза на народните читалища и Община Лом.