Легендата разказва, че Юлия била родена в Картаген и произхожда от знатно и християнско семейство. Но когато персийците покорили града, те отвлекли много хора. Юлия, въпреки че по това време била невръстна също попаднала между пленниците. Купил я търговец от Сирия и той дълго време се опитвал да я откаже от вярата й, но Юлия не се отрекла от Христос и търговецът я оставил на мира. Веднъж той заминал за остров Корсика по работа. Той отишъл там с всичките си слуги, купил угоен бик, принесъл заедно с езичниците жертва. Девицата Юлия останала на кораба, отказвайки да се присъедини към езичниците. Тя скърбяла за заблудата и гибелта на тези хора.

Един човек от това сборище се качил на кораба, видял Юлия - плачеща и въздишаща девица, разбрал, че е християнка, и казал на началника, който ръководел жертвоприношенията, че на кораба има девойка, която отрича езическите богове и осъжда тези, които това им принасят жертви.

Тогава началникът заповядал да я влачат за косите, да я съблекат гола и да я бият жестоко по цялото тяло. А мъченицата, докато я биели, девойката се молела и благодаряла на Бога, че споделя страданията му.

И тъй като никакви мъчение не успели да сломят волята на крехката девица, мъчителят заповядал да отрежат девическите й гърди и да разпънат на, както някога разпнали Иисус Христос. Така животът на девицата завършил на остров Корсика през IV-ти век.

Друга легенда разказва за чудесата, станали след смъртта на мъченица Юлия. На малкото островче Маргарита имало мъжки манастир. Божий ангел се явил на монасите, който разказал, какво се случило на света мъченица Юлия, и им да отплуват с кораб да свалят от кръста многострадалното тяло на светата мъченица и да го донесат в манастира си за погребение. Монасите пристигнали на острова, снели от кръста светото й тяло, повили го с чисто покривало. Намерили и отрязаните й гърди, захвърлени недалеч до един камък, взели ги и ги поставили до тялото на мястото им. После отнесли тялото на кораба и благополучно се върнали в манастира си. Там погребали с чест тялото в църквата.

Християните на острова построили малка църква, посветена на света Юлия. На гроба на мъченицата започнали да стават чудеса, болни получавали изцеление от различни болести; чудеса ставали и на мястото, където пострадала. А там, където били хвърлени отрязаните й гърди, изпод камъка бликнала изворна вода, която била лечебна. Всички болни, които пиели от тази вода или се миели с нея, оздравявали.

Изминали много години, църквата, построена в чест на светата мъченица на мястото на нейното страдание, остаряла и започнала да се руши. Жителите поискали да построят нова, по-голяма църква на по-широко място, недалеч от старата. Когато приготвили камъни, вар и всички необходимо за строеж, на сутринта намерили всички материали - на предишното място, при старата църква. Строителите изпаднали в недоумение. Не след дълго отново пренесли всичко на новото място; но през нощта всичко пак било върнато.


Източник: .pravoslavieto.com