© ОбА - Враца

В заседанието са взели участие представители на общинските администрации, на териториалните звена на изпълнителната власт и експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

По данни от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Враца, за осемте месеца на 2022 г. в областта са регистрирани общо 422 пътнотранспортни произшествия, от които 202 с материални щети. 120 са тежките произшествия, с 15 убити и 153-ма леко и тежко ранени. 322 са ПТП в светлата част на денонощието, при които има 13 убити и 116 леко и тежко ранени.

По данни от седмицата, най-авариен е бил събота, когато са настъпили общо 79 ПТП с двама убити и 40 ранени граждани. В петък са настъпили 62 произшествия, като убит са трима и са ранени 19 граждани, а в понеделник са настъпили 57 ПТП, с 5-ма убити и 14 ранени. В тази връзка е необходимо засилено полицейско присъствие в понеделник, както и в петък и събота, когато автомобилния трафик е с най-голям интензитет.

Като основна причина за възникване на произшествията остава несъобразената с пътните условия скорост, рискови изпреварвания и навлизане в лентата за насрещно движение, неспазването на пътните знаци и сигнали, неизползването на обезопасителните колани, каски и защитни устройства в превозните средства, употребата на алкохол, умора и стрес, недостатъчна квалификация на голяма част от водачите и особено на начинаещите, непознаване опасностите на пътя, пропуски в обучените от гледна точка на навици за безопасно управление и избягване на ситуациите за ПТП, преобладаващо остарял автомобилен парк и ниска степен на неговата активна и пасивна безопасност и други субективни фактори влияещи върху пътнотранспортната обстановка.

Общините и представителите на териториалните звена на изпълнителната власт докладваха за мерките, които изпълняват относно подобряване безопасността на движението по пътищата в област Враца, част от които са периодични проверки за състоянието на пътната маркировка и знаци, реализиране на различни инфраструктурни проекти, осъществяване на постоянен контрол за спазване правилата за движение по пътищата.