Вечерта, посветена на Яворов, започна по нетрадиционен начин, която открехна най-нежните струни от огнената душа на поета. Председателят на литературния клуб, Светла Дамяновска, бе подготвила откъс от композицията по писма на Мина и Яворов в изпълнение на Йорданка Кузманова и Стефан Данаилов. Това своеобразно въведение изпълни стаята с духа поета, с драматичната и изпепеляваща страст на една голяма и неизживяна любов, завършила трагично с ранната смърт на Мина.

Николай Ненов разказа за жизнения път и трагичната съдба на Яворов, а Павлина Русева припомни на присъстващите творческото наследство на поета. Тя беше подредила и своеобразна сбирка от различни издания на Яворовото творчество, както и от изследвания, посветени на поета.

Рени Митева и Тодорка Василева бяха подготвили интересни доклади по спомени за Яворов от негови близки и наследници, които поднесоха на присъстващите членове на клуба.

Най-младият член на литературния клуб, Калин Топалски, направи любопитна съпоставка на Яворовото творчество със символиката на Шекспир и Гьоте, в търсене на извечната истината между черното и бялото, между Ин и Ян в човешката душа.

Емилия Гарванска прочете своето любимо Яворово стихотворение "Стон“, по-известно като "На Лора“, в което, както самата тя подчерта, това не е просто стихотворение или любовна изповед, а една общочовешка психологическа драма.

Особен интерес предизвика присъствието на един от доайените на литературния клуб Йордан Борисов от Руска Бела, председател на Съюза на писателите земеделци в България, който прочете своя творба, посветена на Яворов. Той сподели, че на 22 февруари, в навечерието на неговата 90-годишнина, предстои представяне на най-новата му книга "Тайни на поезията и прозата“. Йордан Борисов е един от мъчениците в Белене, поради своите убеждения. Автор е на задълбочено изследване на творчеството на Сергей Румянцев.