Света Нина е родена в Кападокия. Баща й бил роднина на св. Георги Победоносец, а майка й - сестра на Йерусалимския патриарх. Дванадесетгодишна св. Нина заминала за Йерусалим, а по-късно и за Иверия (дн. Грузия). Св. Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към покаяние.

Според благочестивото предание, което и досега се пази в грузинската и в цялата източноправославна църква, Иверия се покровителства от Пренепорочната Божия Майка - по Божията воля на Нея се паднал жребият да благовести тук Евангелието на Своя Син и Господ Иисус Христос за спасение на хората.

Едва 12-годишна тя била поверена на грижите на христовите служители в Йерусалимския храм. Не след дълго пътят на съдбата й я отвел в земите Иверия (дн. Грузия), където проповядвала и разпространявала християнското учение.

Сред най-ревностните идолопоклонници, които упорито отказвали да се вслушат в думите й, бил цар Мириан - син на персийския цар Хозрой и родоначалник на династията на Сасанидите в Грузия. Благодарение на въздействащото си слово, на непоклатимата си вяра, на силата и благородството на духа си, Света Нина успяла да впечатли Мириам, и той с готовност и жар приел новата религия в сърцето си. Според исторически източници цар Мириам за Грузия бил това, което Константин Велики бил за Рим и Византия. Това е и причината, поради която Света Нина се счита за закрилница и просветителка на Грузия.

Имен ден празнуват всички с името Нина!

Източник: pravoslavieto.com