Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.

Левичари са президентите на САЩ Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

В армията, политиката, науката и изкуството левичари са още Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Хитлер, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.

В областта на технологиите най-известен левичар днес е създателят на „Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.

Британският вестник "Дейли мирър" публикува някои любопитни факти за тази част от човечеството:

- Леворъките, завършили висше образование, имат с 13% по-високи доходи от хората, които ползват предимно дясната си ръка. Но това не важи за дамите - те получават с 5% по-малко пари от десноръките.

- Половината от котките са левичарки.

- Животът на левичарите е по-кратък средно с около 9 години в сравнение с този на останалите хора. Те са подложени на по-голям риск от безсъние, психози и алкохолизъм. Леворъките по-често страдат от мигрени и дясната страна на мозъка им е с по-ниска толерантност към спиртните напитки. На около 40% от шизофрениците водещата ръка е лявата.

- Левичарите стават много добри спортисти (Рафаел Надал, Сеск Фабрегас) и добре се справят с няколко задачи наведнъж. Те имат особена дарба в изкуствата, може би поради факта, че по-добре възприемат и обработват триизмерната информация.

- Тестове, проведени в Ню Йорк, са установили, че повечето левичари имат коефициент на интелигентност над 140 точки. Сред видните гении в този контингент фигурират имената на Алберт Айнщайн, Исак Нютон, Чарлз Дарвин и Бенджамин Франклин.


Източник: .bta.bg