Съгласно заповед на областния управител, на кметовете на общини от областта, ръководителите на териториалните звена на изпълнителната власт и дружествата са дадени разяснения относно планиране на дейностите, организиране на взаимодействието между структурите и предприемане на необходимите превантивни мерки за намаляване на последствията за населението и инфраструктурата в случай на усложнена зимна обстановка.

Директорът на Областно пътно управление – Враца Веселин Николов отчете готовността за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа. Изтича срокът на сключения договор с поддържащата фирма и предстои сключването на анекс. До края на годината са налични необходимите инертни материали, сол, луга и химически вещества. Осигурена е необходимата снегопочистваща техника. Предварително е изготвен списък на участъците за зимно поддържане, с опорни критични точки с опасност от заледяване и снегонавявания. 110 машини за снегопочистване ще поддържат републиканската пътна мрежа на територията на областта. За тази година Областно пътно управление – Враца има сключени споразумения за поддържане на републиканската мрежа в населените места с общините Бяла Слатина, Враца, Мездра и Роман, а за 2019 г. с общините Бяла Слатина, Враца и Мездра.

Комисар Николай Димитров, директор на РД ПБЗН – Враца и началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Враца Янко Харалампиев докладваха за създадената организация за действия при сложни метеорологични условия и за разработените планове за работа през зимния сезон.

ЦСМП – Враца и филиалите в областта са осигурили 12 медицински екипа, обслужващи населението и при необходимост имат готовност за осигуряване на 3 допълнителни мобилни екипа.

Представителите на общините в областта докладваха за създадената организация за работа през зимния сезон. Почти всички общини имат вече сключени договори с фирми -изпълнители за почистване на общинската пътна мрежа, както и на уличната мрежа в населените места. Общините, които все още нямат сключени договори за зимно поддържане, предстои да завършат процедурата в кратки срокове. Всички общински щабове имат изготвени оперативни планове за работа, извършени са проверки в детските градини и учебните заведения за обезпечаване на нормален учебен процес. Осигурени са нужните количества сол и пясък за всички населени места. Общинските болнични заведения са в готовност за реакция при кризи и са създадени необходимите условия за транспорт при зимни условия на болните на хемодиализа до болничните заведения. Всички общини докладваха за спазване на разпоредбите, свързани с поддържането на свободен обем на язовирите и са осигурили постоянно наблюдение върху хидротехническите съоръжения.

Областният управител Малина Николова благодари за отговорното отношение на всички институции и напомни, че с настъпването на зимния сезони с цел предприемане на своевременни мерки за защита на населението, оперативните дежурни в общинските съвети за сигурност следва да подават информация за обстановката на всеки два часа до Областния съвет за сигурност.

„Апелирам всички граждани и фирми в област Враца да предприемат действия за привеждане в техническа изправност на пътните превозни средства, както и отговорно отношение за почистване на прилежащите пространства към жилищните и обществени сгради“, заяви в края на заседанието Малина Николова.