Днес е най-учтивият ден в годината - Световният ден на думата "Благодаря" (International Thank You Day) и добър повод да припомним с малки жестове на внимание близките си.

Може без преувеличение да се каже, че 11 януари е най-учтивият ден в годината, защото на този ден много страни в света отбелязват Световния ден на думата „Благодаря”. Напоследък този празник набира все по-голяма популярност. Той не изисква скъпи подаръци - достатъчно е да се усмихнете и да кажете „Благодаря”.

Психолозите смятат, че думите на благодарност са словесни ласки, които могат душевно да стоплят и успокояват хората. Задължително условие е думите на благодарност да се изговарят от сърце. Едно мъдро народно поверие гласи „Не произнасяй благодаря в състояние на раздразнение.“

В думата, която днес почитаме, има нещо магично. В нашия език тя започва с буквата, с която започва и назоваването на Бог. В българския език думата „благодаря” е една от най-красивите думи. Произходът й идва от "дарявам благо, добрина, добро”. Няма човек, който, когато чуе "благодаря”, да не се почувства по-добре.

Според старите хора, думите на благодарност имат сакрални свойства - с тяхна помощ си доставяме радост един на друг, изразяваме внимание един към друг и разменяме положителни емоции - нещо, без което животът ни би бил сив, еднообразен и мрачен.

Всички от нас са добре запознати със стойността на добрия тон и маниерите, нуждата от тях в ежедневието. Повечето благодарности, които изразяваме към някого, ги отправяме сякаш случайно, без да мислим за тяхното значение. Въпреки това, думите на благодарност имат магически свойства - с тяхна помощ хората доставят радост един на друг, изразяват тяхното внимание и разменят положителни емоции - нещо, без което живота ни би бил скучен и мрачен.

Не случайно в туристическите гидове и разговорници едно от първите неща, които се обясняват, е как звучи думата "благодаря" на езика на приемащата страна. Смята се, че тя увеличава скоростта, качеството на услугата и помага за изграждането на спокойна и приятна почивка.

Източник: posredniknews.com