Изследването се проведе спокойно в 5 училища, в чиито сгради няма изборни секции: ОУ в с. Замфирово, ОУ в с. Смоляновци, ОУ в с. Ковачица, ОУ в гр. Чипровци и СУ в Медковец.

Изследването се извършва в класните стаи на паралелките и в него участват учители – класни ръководители, медицински лица и медиатор. Продължава тестването в останалите училища в областта - на ученици, чиито родители са изявили желание, и желаещите са повече от 50% в паралелка. Очаква се на 16 ноември в класните стаи да влязат още над 900 ученици в 69 паралелки, с което общо броят на учениците, започващи присъствено, ще е 1018 в 86 паралелки.

Според първоначалните проучвания на МОН едва 36,4% от родителите са съгласни малките ученици да бъдат тествани, за да се върнат в клас. Затова присъствени занятия можеха да стартират в 33,95% от паралелките в начален етап.Броят на родителите в област Монтана, които желаят децата им да започнат присъствено след тестване, обаче се увеличава непрекъснато. Над 100 ученици допълнително ще се върнат в класните стаи според последното проучване на желанието на родителите.