По повод сто и една - годишнината от 1 до 9 юли бе проведен десетдневен пленер по скулптура. В юбилейното издание се включиха шестима скулптори от цялата страна – трима бивши възпитаници на училището и трима съвременни млади скулптори.

Новоназначеният за временно изпълняващ длъжността „Директор“ - доц. Христо Димитров, сподели, че е изключително щастлив да бъде точно сега в своето бивше училище, за да отбележат подобаващо този изключителен юбилей. Доц. Димитров е преподавател в Минно-геоложкия университет, но е приел предизвикателството да поеме отговорността за възраждането на това уникално учебно заведение. Той подчерта, че въпреки трудностите и демографския фактор е уверен, че заедно с целия млад и амбициозен екип ще успеят да привлекат младите хора към магията на камъка и да осъществят успешен прием за новата учебна година. Още повече, че училището вече има изцяло ремонтиран етаж от общежитието, в което се предлагат много добри битови условия.

За да стане по-привлекателно място за бъдещите ученици, корпусът на училището ще бъде изцяло обновен и ремонтиран, а общежитието ще бъде санирано, допълни директорът.

Относно пленера доц. Димитров изрази не само задоволство, но и удовлетворение от това, че заедно с утвърдените скулптори, участващи в пленера, заедно с тях с огромен хъс са работили и бъдещите ваятели.

Въпреки че през последните четири години училището преживя сериозни сътресения, породени от честата смяна на директорите, днес то има пълното основание да се чувства възродено. Особена заслуга за това има създаденият Обществен съвет към професионалната гимназия, с председател на Рачко Кисьов - инициатор на Зидаро-каменоделски еснаф "Възраждане" и голяма част от бивши възпитаници на училището, между които Кирил Василев – Софиянеца и Атанас Стоянов – Гларуса.

В деня на 101-та годишнина в двора на любимото училище бяха дошли десетки бивши възпитаници, които се потопиха в спомените, когато тук са търсили и откривали своето бъдеще. Особено вълнуваща бе срещата между Кирил Василев – Софиянеца и Атанас Стоянов – Гларуса, които заявиха, че училището за тях се е превърнало в мисия, че тук са получили най-важните житейски уроци – да бъдат не просто творци, а да бъдат човеци.

Но най-вълнуваща бе срещата с дългогодишния директор Димитър Йотов и любимата учителка по литература Мая Корчева – съпруга на известния скулптор Никола К. Корчев - дългогодишен учител в училището и правнук на опълченеца, спасил Самарското знаме – Никола Корчев.

По време на тържеството бе представен и пръстенът, който вече втора година се връчва на абитуриентите, като символ на училището. Той е копие на пръстена печат на Кольо Фичето. Младите творци получиха и книгата "Наръчник по каменоделство - оперативно зидарство".

Припомняме, че днешната Професионална гимназия по каменообработване – Кунино, е създаденa като училище с държавен указ през 1921 г. с идеята за „осъвременяване на каменоделието”. Поради наличието на превъзходна суровина – варовик, развит каменоделски поминък у местното население и стратегическа железопътна артерия, за място е избрано село Кунино – разположено сред красива природа, с рядко съчетание на скалисти масиви, каньони, плата, гори, река и плодородна равнина.

Вдъхновител и създател на училището е роденият в Кунино достоен българин и един от строителите на съвременна България Константин Томов, чийто бюст паметник се издига пред входа на училището, създадено с изключителното съдействие на чешкото каменоделно училище в Хоржице, откъдето тук идва и учителят специалист и пръв директор Рудолф Браун.