Той обясни, че за учебна 2018/2019 г. броят на паралелките е над 110, като освен техният брой е нараснал и този на работодателите, които вече са около 200.

Вълчев засегна и темата за едносменния режим. Той обясни, че с общините са започнали действия по тази цел, за да знаят колко училища трябва да се построят или достроят., Най-дългия срок, който са обсъдили е в София – 10 години. Във Варна за преминаване на едносменен режем се предвижда година по-малко. Вълчев обясни, че няма как срокът във всички общини да е един и същ, тъй като в малките има по 1-2 училища на две смени, докато в по-големите са повече. „Не може срокът за Симитли и София да бъде един и същ“, даде за пример Вълчев. „Осъзнаваме, че ще бъде трудно и скъпо. В най-големите градове ще има и повече трудности“, каза още образователният министър.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че приемът след средно образование в държавните висши училища е намалял с 10000 за 3 години. „Спрямо 2015 година приемът в държавните висши училища е намален с 13 хил. бройки. Приемът след завършване на гимназиално образование е бил 48 хил., сега е 38 хил.“, заяви Вълчев. Той обясни, че свободните места в държавните висши училища са в областта на математика, физически и химически науки, инженерни специалности. „Ако този прием беше в съответствие с търсенето на студентите, нямаше да има толкова голям брой свободни места“, каза още Вълчев.