Датата 30 юли 2016 г. ще остане паметна в летописа на един от най-старите родове във врачанското село Камено поле - Николчовския. За пръв път в историята на рода представител на Николчовци достигна библейската възраст от 100 години. Вековният юбилей на Цоца Николова Илиева събра в салона на каменополското училище пет поколения Николчовци от цяла България, близки и приятели на семейството, представители на местното Кметство и на Община Роман.

Родена на 30 юли 1916 г. в Камено поле, Цоца е най-голямото дете в семейството на Никола и Кита Христови, има трима братя - Стойко, Христо и Иван, които вече не са между живите. Само няколко лета след като се омъжва за майстора-шивач Тодор Илиев, през 1940 г., едва 24-годишна, остава вдовица и с много лишения сама отглежда 2-годишната си по онова време дъщеря Йорданка, която впоследствие всеотдайно се грижи за нея.

Пословично трудолюбива и опърничава по нрав, баба Цоца цял живот работи в зеленчуковата градина към тукашното ТКЗС. С много строгост и взискателност помага за отглеждането на двамата си внуци Юлиян и Мирослав. Най-голямата отрада в старините й са двамата правнуци Йохан и Гордан, които са студенти в УНСС и в Националната спортна академия, както и 9-годишната внучка Катерина, която е наследила характерните родови черти и сини очи на бабата на баба Цоца, на която е кръстена столетница.

Глътка ракия и лъжица мед, люти чушлета, без които не сяда на масата, е неписаната рецепта за дълголетие на държеливата старица, която всяка вечер си ляга с кокошките, а сутрин става по трети петли.

"Добре сте ми дошли, много се радвам, че се събрахте и ме уважихте. Живи и здрави да сте!”, обърна се към присъстващите на тържеството баба Цоца и вдигна наздравица с отлежалата сливова "ракия за дълголетници”, приготвена от внука Юлиян.

100-ия рожден ден на каменополската Мама Гранде уважиха кметът на Роман Валери Ролански, който й подари икона на Спасителя, букет цветя и поздравителен адрес. Поздравителен адрес изпрати и областният управител на Враца Малина Николова. Подарък и букет връчи на юбилярката кметицата на Камено поле Цветелина Ботева, а писателят Димитър Воденичаров й поднесе тежък символичен дар - кошница с предмети от бита: шило за садене, глинена паница, дървена лъжица и люти чушлета.

Специален поздрав отправиха танцьори от Ансамбъл "Мездра”, след което всички се хванаха на безкрайното като родовата памет българско народно хоро, което поведе правнучката Катерина.