Програмата на "Плувно лято 2018" включва пет смени, всяка с продължителност две седмици. В първата, която започна в понеделник и ще приключи на 6 юли, се записаха 20 ученици от началния и прогимназиалния курс в ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Втората е предназначена за Средно училище "Иван Вазов", третата - за ОУ "Христо Ботев', а четвъртата и петата - за възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие. Обучението се провежда от инструктора по плуване Христо Иванов.

Основният плувен стил, който разучават децата, е кроул (от англ.: crawl, пълзене). За целта те са разделени в две групи - начинаещи и напреднали. Под наставленията на инструктора малките плувци усвояват техниките на свободния стил - движения на краката, на ръцете и на главата, както и тактове на дишането. Накрая тези, които се справят най-добре, ще започнат да изучават следващия по трудност плувен стил - брус (от нем. Brustschwimmen, гръдно плуване).

Плувните курсове ще продължат от 25 юни до 31 август. В края на всяка смяна курсистите ще получат сертификат, удостоверяващ придобитото от тях ниво на плувни умения - първо, второ или трето.

Инициативата "Плувно лято" се реализира за 20-а поредна година в Мездра. В досегашните издания на курсовете в тях са обхванати над 2 000 начинаещи плувци.