За търговците на дребно глобата ще е в размер от 10 до 20 хил. лева при първо нарушение и от 25 до 35 хил. лева при повторно нарушение. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, който беше приет от депутатие на първо четене в парламентарната зала. той беше предложен от здравния министър Кирил Ананиев.

За първи път ще бъде създадена информационна система, която ще следи движението на лекарствените продукти. Предвиждат се по-високи санкции, при извършване на нерегламентирана търговия с лекарства, включени в ограничителния списък.

На второ четене промените в нормативния акт ще бъдат гласувани след четири седмици.

Междувременно повече от половината лекарства, които се внасят от ЕС, липсват в аптеките у нас, защото се изнасят обратно, алармираха пациентски организации.

Според техните данни 59% от вносните хапчета не стигат до болните в България. По думите на Ваня Добре от Асоциация „Хипофиза“ 30% от пациентите със заболяване на тази жлеза остават без лекарства.

Доброкачественият хипофизен тумор е диагноза, която е за цял живот, медикаментни трябва да се пият без прекъсване, за да не нарасне образуванието, каза Добрева. Тя припомни, че фирмите са длъжни да задоволяват първо нуждите на вътрешния пазар, но това не се случва, тъй като лекарствата липсват в аптеките.

Паралелният износ на медикаменти от България възлиза на повече от 400 млн. лева, припомниха фармацевти. Според пациентски организации обаче, той е близо за 2 млрд. лева. Годишният внос на лекарства от държави – членки на Европейския съюз е в размер на 1 млрд. 924 млн. 014 лева, а износът за тях е 1 млрд 131 млн. 662 лева. Оказва се също, че две трети от фирмите – дистрибутори не са заявили пред Изпълнителната агенция по лекарствата, че желаят да правят реекспорт на медикаменти.