"Те могат да бъдат вътрешни служители, те могат да бъдат на договор, примерно външни фирми, но тези служители имат привилегия да докладват непосредствено на ръководителя и да уведомяват комисията незабавно, в рамките на 72 часа, за всяко едно нарушение при обработване на личните данни", обясни Венцислав Караджов - председател на Комисията за защита на личните данни.

На този етап такива експерти липсват. Това призна и председателят на КЗЛД. В тази връзка той предложи държавата да започне обучителни курсове на такива експерти, но засега това е в сферата на пожеланията. В същото време се оказва, че кратките срокове и нуждата от инвестиции в системите за киберсигурност са сериозна пречка пред фирмите и организациите, опериращи с лични данни, да приложат в срок евродирективата.

Пред технически и финансови трудности са изправени фирмите и организациите, опериращи с лични данни при прилагането на новите евроизисквания. Основното предизвикателство пред тях е изцяло да реорганизират своите информационни системи.

За да бъдат намерени най-добрите решения за защита на личните данни, на помощ идват фирмите за киберсигурност. Те проучват къде са уязвимите места и дават препоръки.

Законопроектът с новите изисквания за защита на личните данни е готов и се очаква вътрешният министър до дни да го внесе за обсъждане в Министерския съвет.