Разпръснато и закътано в дебрите на Стара планина, малкото балканско село Люти дол не се предава въпреки трудностите на времето. Стотината жители, останали да пазят род и памет, макар и в графата "Трета възраст“, не престават да изненадват със своя несломим дух и надежда за по-добри времена.

Доказателство за тези борбени и неуморими балканджии бе и тържественото честване на 10-годишния юбилей на Пенсионерски клуб "Възраждане".

Както в доброто старо време, слънчевият априлски ден събра в салона на местното читалище стотина жители и гости на селото, за да се повеселят и да си припомнят отминалите години. Тържеството беше открито от председателя на клуб "Възраждане" Марийка Стефанова, която върна житейската лента назад със забавно стихотворение, посветено на отминалите години.

Ако някой продължава да се заблуждава, че възрастните хора в малките селца, са забравили да се смеят и да се веселят, то този човек живее в дълбока заблуда. Особено ако става въпрос за балканджии... А в Люти дол са балканджии и още нещо... Жилави, корави, непокорни и независими. Оцелявали са в тежки времена с труд и вяра, с песни и смях, с кръшни хора и закачливи песни.

Това направиха и вечно младите по дух пенсионери в Люти дол. За да превърнат слънчевия априлски ден в истински празник, те бяха подготвили забавни скечове и пълни със самоирония хумористични закачки, изпълнени от от Васил Николов Пламенка Койчева, Мария Мишевска и Йорданка Илиева.

Кметът на селото Станислав Ангелов поздрави присъстващите и им пожела здраве и късмет и да са все така весели и задружни. Програмата продължи с музика от човека оркестър Цветомир Дамянов, а салонът си спомни кръшните хора на балканджиите и позабравените игриви подвиквания от хорото.

Честит празник и на многая лета!