Подсъдимият Н. живеел в с. Громшин, област Монтана, с майка си. Не работел, злоупотребявал с алкохол.

Около обяд на 01.04.2019 г. мъжът се срещнал с негов познат Л.Т. в питейно заведение в селото, където двамата консумирали алкохол. Помежду им нямало напрежение, разговаряли по обичаен начин, след което се разделили.

Не след дълго Н. дошъл в дома на Т. с бутилка бира. Продължили да говорят и да пият на двора. Повлиян от употребения алкохол, подсъдимият започнал да се изнервя и да се заяжда, като в един момент поискал от Т. да му даде пистолета си. Било му отговорено, че оръжието отдавна е предадено в полицията. След като взел от стопанина скоч-лента, Н. Н. започнал да връзва с него ръцете на Л. Т., без да дава обяснения за действията си. Внезапно подсъдимият извадил от панталона си голям метален нож и нанесъл с него силен удар в областта на шията на Т.

Пострадалият започнал да се бори с нападателя, за да се защити, след което побягнал извън двора, като обилно кървял. Стигнал до намиращата се наблизо сграда на кметството, където паднал безпомощен до оградата. Свидетел повикал медицинска помощ и полиция.

Междувременно Н. Н. влязъл в къщата на Л. Т. и укрил ножа под възглавница в една от стаите. След това се качил в автомобила си, и управлявайки с висока скорост, напуснал селото. В гр. Криводол претърпял катастрофа, при която колата му се ударила в ограда на жилищен имот. Там бил задържан от полицейски служители, след което спрямо него започнали следствените действия.

Пострадалият Т. бил транспортиран до МБАЛ гр. Монтана, където претърпял няколко животоспасяващи хирургични операции. Според извършената съдебно-медицинска експертиза, прободното нараняване, проникнало в гръдната му кухина е застрашило живота му.

Осъдителната присъда може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.