Как обаче се е появило то?
Много стара легенда гласи, че в Етиопските планини козар на име Калди установил, че козите става доста жизнени, след като са похапнали листа от определено дърво. Калди обяснил на игумена на местния манастир за откритието си и двамата решили да приготвят напитка от зърната на същото дърво. Така за първи път били открити ободряващите свойства на кафето и то много скоро се разпространило в Арабския свят.

Хората започнали да го култивират и да го продават. Постепенно пиенето на топлата напитка се превърнала в традиция и това станало причина да бъдат открити редица кафенета, наричани qahveh Khaneh.

До средата на XVII век кафе започва да се пие и в цяла Европа. Там обаче то бива охулено от венециански свещеници, според които то е същинско горчиво изобретение на Сатаната. Тяхното мнение заражда толкова голям спор, че се налага папа Климент VIII да разреши свободната употреба на тонизиращата напитка.

Кафето е втората най-консумирана напитка от хората след водата, като тази конкуренция му прави единствено чаят. Любопитен факт е, че годишно в света се изпиват приблизително 400 милиарда чашки кафе - единствено петролът има по-голямо икономическо значение като суровина в световен аспект. Етиопците са употребявали кафето от незапомнени времена. Арабите първи започнали да приготвят от неговите семена питието кафе. До 18 в. обаче използването на кафето остава твърде ограничено.

Източник: moreto.net